NESTING בגירושין

נסטינג (או שיטת ההורה החם) הם הסדרי משמורת ייחודיים הבאים מהמילה קינון. בשנים האחרונות שומעים עליו יותר, כשהוא נפוץ בקרב משפחות מבוססות בארה"ב.

הרעיון הוא שהילדים ממשיכים לגור בבית המשותף וההורים הם שיוצאים מהבית, שוכרים דירה (בדרך כלל משותפת) וחולקים ביניהם את הלילות עם הילדים על פי הסדרי הראייה שיצרו. במקום שהילדים זזים, ההורים הם אלה שזזים ומגיעים אל הבית המשותף כדי לשהות עם הילדים בהתאם לזמנים שנקבעו.

העיקרון הוא מניעת זעזוע לילדים שממשיכים לישון במיטה שלהם בבית הקבוע ובסביבה שמוכרת. כל זה שומר על יציבות בחייהם. צריך לזכור כי במצב בו הילדים מחלקים את זמנם בין בתיהם הנפרדים של הוריהם, הכאב והמצוקה המלווים את הפרידה של הוריהם יכולים להתגבר. זה עלול להחריף כשההורים גרים במרחק רב זה מזה ולכן זה כרוך בנסיעות ממושכות בין הבתים. הנסטינג יכול למנוע מצב זה ולאפשר יציבות ובטחון.

יתרון נוסף הוא כי בנסטינג אין צורך לארגן שני מקומות מגורים המותאמים לילדים. ההורים יכולים לגור בדירה קטנה או אצל משפחה/חברים. יש הטוענים כי במצב בו כל אחד מההורים גר בדירה קטנה משלו , אין כדאיות כלכלית וזה עלול להקשות יותר על המצב הכלכלי שעובר ממילא טלטלה.אתייחס בהמשך כיצד זה עלול להוות למעשה חסרון.

החיסרון הגדול הוא שההורים ממשיכים לחלוק ברוטציה, למרות הגירושין, את הבית הקבוע בו גרים הילדים  ולעיתים גם את הדירה השנייה. לכן, הנסטינג דורש תקשורת טובה בין ההורים המתגרשים ושיתוף פעולה גדול מאוד מצידם. שיטה זו מצריכה גדלות נפש, סובלנות, פתיחות, אמון ויחסים לא טעונים בין ההורים. עניינים של ניקוי הדירה המשותפת ,כביסה, תשלום חשבונות ומזונות הילדים צריכים להיפתר בתקשורת טובה ובמינימום חיכוכים, אחרת הנסטינג לא ישרוד ובכל מקרה הבטחון והיציבות לא יתקיימו.

ל nesting יש חיסרון נוסף מבחינת המשמעות הכספית- כפי שציינתי, ההורים שניהם צריכים למצוא לעצמם מקום מגורים שאינו הדירה המשותפת בה מתגוררים הילדים. כך יכול ההורה לשכור דירה קטנה  או לגור בבית הוריו או כל מקום אחר שיבחר. במידה וההורים לא חולקים דירה משותפת יש לכך מחיר כלכלי( עליהם להחזיק 3 בתים ) ואם, מסיבות כלכליות, הם חולקים את הדירה השנייה בה הם מתגוררים כשאינם עם הילדים, אזי יש לכך מחיר פסיכולוגי- נדרשים הרבה כוחות נפש וגישה מאוד זורמת וגמישה, כדי להצליח לישון בדירה בה זרוקים גרביים או דברים אישיים של הגרוש/ה.

בכל מקרה, צריך לזכור שהנסטינג הוא פתרון זמני בלבד עד שיימצא מערך יציב עבור כולם . כל אחד מבני הזוג שנפרדו ירצה בהמשך לקיים זוגיות חדשה עם כל המשתמע מכך.

הורים השוקלים לגבי סידור הנסטינג צריכים לשים לב שהם שומרים על הגבולות ולא מוותרים על הצרכים שלהם ועל עצמם. הרי בהמשך יירצו לבנות את חייהם מחדש ולהתפתח,אולי למצוא את פרק ב" שלהם. אז הכול הופך רגיש ומורכב יותר. המתנגדים לנסטינג טוענים כי במצב בו הגבולות מטשטשים וההורים מרגישים כי הם מתקשים להמשיך בחייהם האישיים-הם הופכים מתוסכלים ופחות קשובים לצרכי הילדים.

מבחינת טובת הילדים, יש הטוענים כי הנסטינג נותן בטחון ויציבות לילדים ויש שטוענים כי זה מבלבל אותם. הילדים עלולים להרגיש כי המצב לא וודאי, אולי ההורים יחזרו להיות זוג. במקרים מסוימים עלולים הילדים לקחת על עצמם את האחריות להחזיר ולחבר בין ההורים. אני אישית מאמינה שלילד טוב כשלהורים טוב. בני זוג שהתגרשו ובלית ברירה חולקים ברוטצייה את אותו הבית שחיו בו יחדיו,עלולים למצוא עצמם במצב מאוד רגיש ונפיץ. במצב הזה , אם לא יצליחו לשמור על תקשורת מכבדת, הם עלולים לחשוף את הילדים למריבות שבגללן החליטו להתגרש מלכתחילה.

נשאלת השאלה היא מה הם המניעים שגורמים להורים המתגרשים לקיים הסדר זה. צריך לוודא שלא מדובר ברגשות אשם. אלו יכולים להיות רגשות אשם על כישלון הנישואים או על כך שהם רוצים ליצור חיים טובים יותר עבור עצמם. לפעמים הסיבה היא הפחד לפגוע בילדים. אבל, צריך לזכור שמעבר לרצון לשמור על יציבות פיזית עבור הילדים , חשוב יותר לשמור על  תקשורת מכבדת, למנוע ניכור והעברת מסרים פוגעניים או הסתה בין ההורים.  כדי להגיע לכך צריך לדעת לשים בצד את הרגשות הקשים שמעוררים הגירושים. זה מה שחשוב  בתקשורת עם הילדים ובין בני הזוג . ילדים בסופו של דבר מסתגלים למציאות שמייצרים עבורם. מה שחשוב יותר זה שההורים ישתפו פעולה ביניהם ויקשיבו ,יהיו רגישים לצרכים של הילדים.

לסיכום, הנסטינג בגירושין הוא סידור שיש לו יתרונות וחסרונות. כמו כל דבר, צריך לבדוק האם הסידור מתאים ספציפית ומשרת את ההורים שהתגרשו. בכל מקרה, צריך לזכור כי זה מתאים בעיקר להורים שמסוגלים לשמור על מערכת יחסים תקינה.

ובנימה אישית: פגשתי זוגות רבים שהתגרשו מתוך כוונה לצאת ממערכת יחסים עכורה,כאובה,עם תסכול וכעסים .כשישבנו לגישור, ראיתי אותם מנסים לשמור על תקשורת מכבדת כי הם הבינו שיישארו הורים לנצח לילדיהם.ראיתי אותם מתקשים ונאבקים עם עצמם, מתעלים מעל עצמם ומשתדלים לשים בצד את הרגשות הקשים. אין לי ספק שהנסטינג היה אמור להיות עבורם אתגר גדול או אפילו בלתי אפשרי. בכל מקרה צריך לבחון לגופו של עניין ולקחת בחשבון את ההיבטים שהוזכרו לעי"ל.

13 תגובות

  1. עידית גדג' ב- 27/12/2018 בשעה 08:59

    וואו. התחלתי לקרוא ובהתחלה אמרתי יההה רעיון! אבל במחשבה שניה נראה לי שהמחיר לא שווה את הרווח.
    ילדים מסתגלים מהר יותר כשההורים לא מתרוצצים ויש להם הורים שממשיכים לחיות את החיים שלהם יחד עם גידול הילדים.
    אולי זה יכול לתפוס להתחלה אבל גם החיים של ההורים חשובים לא פחות מהילדים.
    כמובן שתקשורת בין ההורים חשובה בכל החלטה שיחליטו אם בקינון יחד או בנפרד.
    פוסט עם חומר למחשבה וכיוון חדש. אהבתי 👍

    • kutaadmin ב- 27/12/2018 בשעה 21:32

      אני מסכימה עם כל מילה שלך לחלוטין.אבל, בסופו של דבר כשמגיעים אלי לגישור ההחלטה היא של בני הזוג.לכן מתפקידי להסביר להם את המדמעויות של סידור זה

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) ב- 27/12/2018 בשעה 21:23

    נפלאה. ממש כייף לקרוא אותך.😚

    • kutaadmin ב- 27/12/2018 בשעה 21:29

      תודה רבה!

      • משתמש אנונימי (לא מזוהה) ב- 28/12/2018 בשעה 10:41

        מעניין ביותר דרך חדשה, נשמע מצד אחד טוב ומצד שני מאתגר עם חסרונות, אני מאמינה שיש זוגות שזה יכול להתאים להם.
        בכל מקרה טוב שיש עוד חלופות מעבר לאופציות הרגילות.

        • kutaadmin ב- 28/12/2018 בשעה 11:29

          אכן מורכב ומאתגר. בסופו של דבר ההחלטה היא של בני הזוג

  3. תמי מרגלית ב- 28/12/2018 בשעה 10:36

    מאמר מעולה, תודה רבה לך

    • kutaadmin ב- 28/12/2018 בשעה 11:30

      תודה רבה. חשוב לדעת גם על האופצייה הזו

  4. לימור פיירמן ב- 28/12/2018 בשעה 13:04

    כתבת מעולה את נהדרת👏🏻

    • kutaadmin ב- 28/12/2018 בשעה 13:42

      תודה רבה

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה) ב- 29/12/2018 בשעה 20:38

    ״הנסטינג בגירושין״ רעיון גטוני עאשר טובת הילדים היא בראש מעיני ההורים, שהילדים לא צריכים לשלם את המחיר של הקושי של ההורים

    • kutaadmin ב- 29/12/2018 בשעה 22:08

      אני מאמינה שמרבית זוגות המתגרשים חושבים על טובת הילדים. יחד עם זאת, כדי לקיים את סידור הנסטינג צריך הרבה יותר מרצון. צריך יכולת אמיתית לגמישות, שיח מכבד ותקשורת בריאה. במעט מקרים זה מתקיים בתוך משבר הגירושין

  6. עמליה ב- 30/12/2018 בשעה 20:43

    טוב לדעת שיש צד נוסף בתהליך הקשה והלא פשוט הזה

השאר תגובה